ارتباط با گروه غرب و مهدویت (دهقانی، کزازی):
در یکی از شمارههای اخیر مجله اکونومیست مقالهای منتشر شد که موضوع آن، ظهور و ادعای گسترده مدعیان مهدویت در ایران بود. از آنجا که رصد دقیق نوع نگاه رسانههای غربی و شیوه انعکاس اخبار مهدویت در خارج از مرزها برای فعالان عرصه مهدویت ضروری است، ترجمه کامل این مقاله آماده شده و به همراه نکاتی جهت استحضار مخاطبان گرامی تقدیم می شود.
🔸 بایدن رییس جمهور آمریکا در مجلس بزرگداشتی که به مناسبت عید فطر در 2 می 2022 (12 اردیبهشت 1401) در کاخ سفید برگزار نمود، در ضمن صحبتهاهش به امام غائب اشاره نمود.
یکی از موضوعات مهم و در عین حال غفلت شده در میان تحقیقات منجی گرایانه در داخل کشور، توجه به فراز و فرود حرکتهای منجی گرایانه و آخرالزمانی میان مسلمانان جنوب و جنوب شرق آسیا (از پاکستان و هند گرفته تا بنگلادش، مالزی و اندونزی) است. در 2 مارس 2022 (11 اسفند 1400) محمد حازق بن جانی، تحلیلگر ارشد دانشکده مطالعات بین المللی دانشگاه نانیانگ سنگاپور مقاله ای را در سایت دیپلمات (یکی از برجسته ترین مجلات بین المللی حوزه آسیا و اقیانوسیه) نگاشته که حاوی نکات مهم و قابل توجهی در موضوع فوق الذکر است. برخی از مطالب مهم این مقاله که عنوانش «ظهور هزاره گرایی مسلمانان در مالزی: محبوبیت فزاینده روایات آخرالزمانی در میان مسلمانان مالزی» است، در ادامه می آید.
ظهور جدیدترین مدعی مهدویت در عربستان در روز جمعه 21 می 2021 بازهم توجه رسانه ها و دنبال کنندگان مباحث آخرالزمانی را به خود جلب نمود. به همین مناسبت برخی آموزه های آخرالزمانی اسلام و مسیحیت را در این مقاله بازخوانی خواهیم کرد و به برخی از واکنش های رسانه ها و مهدی پژوهان غربی به این حادثه می پردازیم.
به مناسبت تقارن نیمه شعبان و هفته پاک مسیحیان که بنا بر اذعان اناجیل چهارگانه معتبر، هفته مقدس هفته آخر زندگی عیسی مسیح در کره خاکی بوده و توسط مسیحیان به صورت سالانه جشن گرفته میشود، خاورشناس محافظهکار آمریکایی تیموتی فرنیش در وب سایت خود به نام Occidental Jihadist (مجاهد مغربی)، در ضمن نوشتهای با معرفی شخصیت و جایگاه مهدی موعود در بین مسلمانان به مقایسه ایشان با منجی مسیحیت، حضرت عیسی پرداخته و با تضعیف مقام امام مهدی ع درصدد القای درستی و برتری منجی پنداری حضرت مسیح ع برآمده است.
معرفی و بررسی اجمالی کتابی در معرفی تشیع از منظر فرهنگ و جامعه که بخش هایی از آن به آموزه مهدویت؛ جایگاه و تاثیر آن در این مکتب اختصاص داده است. این کتاب توسط دکتر دیوید پینالت در سال 1992 نگارش یافته است.
إِذَا جَاءَکَ الْمُنَافِقُونَ قَالُوا نَشْهَدُ إِنَّکَ لَرَسُولُ اللَّهِ وَاللَّهُ یَعْلَمُ إِنَّکَ لَرَسُولُهُ وَاللَّهُ یَشْهَدُ إِنَّ الْمُنَافِقِینَ لَکَاذِبُونَ. اتَّخَذُوا أَیْمَانَهُمْ جُنَّةً فَصَدُّوا عَنْ سَبِیلِ اللَّهِ إِنَّهُمْ سَاءَ مَا کَانُوا یَعْمَلُونَ
چون منافقان نزد تو آیند گویند گواهى مى دهیم که تو واقعا پیامبر خدایى و خدا [هم] مى داند که تو واقعا پیامبر او هستى؛ و خدا گواهى مى دهد که مردم دوچهره سخت دروغگویند. سوگندهاى خود را [چون] سپرى بر خود گرفته و [مردم را] از راه خدا بازداشته اند؛ راستى که آنان چه بد مى کنند. (منافقون، 1-2)
توییت سرمستانه باراک راوید خبرنگار شبکه 13 اسرائیل در بحرین که حکایت از شادی زائد الوصف او دارد. این شادی حداقل دو دلیل دارد؛ حضور رسمی یک اسرائیلی در یک کشور اسلامی؛ و سودای موفقیت طرح سراسر صهیونیستی صلح خاورمیانه.
آنگاه "ابرام" به روی درافتاد و خدا به وی خطاب کرده، گفت: «اما اینک عهد من با توست و تو پدر امت های بسیار خواهی بود و نام تو بعد از این "ابرام" خوانده نشود بلکه نام تو "ابراهیم" خواهد بود، زیرا که تو را پدر امت های بسیار گردانیدم. تو را بسیار بارور نمایم و امتها از تو پدید آورم و پادشاهان از تو به وجود آیند و عهد خویش را در میان خود و تو، و ذریتت بعد از تو، استوار گردانم که نسلا بعد نسل عهد جاودانی باشد، تا تو را و بعد از تو ذریت تو را خدا باشم. و زمین غربت تو، یعنی تمام زمین کنعان را، به تو و بعد از تو به ذریت تو به ملکیت ابدی دهم، و خدای ایشان خواهم بود.» (پیدایش 17: 9-3)
پیش گویی های جهان شمول!
این توصیفی است که با دیدن صفحه یوتیوب مارک هیچکاک، این نویسنده اوانجلیست به ذهن شما هم احتمالا خطور می کند. چرا که او هر هفته به جلوی دوبین خانگی اش می آید و مهم ترین اتفاقات روز گذشته را از کتاب مقدس بیرون می کشد و به شما نشان می دهد! آنقدر هم جدی صحبت می کند که حاضرید قسم بخوید استیضاح ترامپ هم در کتاب مقدس پیشگویی شده است. اما اگر دوباره به صحبت هایش گوش بدهید می بینید گویا این اتفاقات "ربط" چندانی هم به کتاب مقدس ندارد!
مقالهای که در ادامه میآید در یکی از شمارههای اخیر مجله اکونومیست (May 21st 2022 – 29 اردیبهشت 1401) منتشر شده[1] و موضوع آن، ظهور و ادعای گسترده مدعیان مهدویت در ایران است. لازم به ذکر است این مقاله[2] حاوی الفاظ و عباراتی توهینآمیز است که پیشاپیش عذرخواهی مینماییم ولی از آنجا که رصد دقیق نوع نگاه رسانههای غربی و شیوه انعکاس اخبار مهدویت در خارج از مرزها برای فعالان عرصه مهدویت ضروری است، این مقاله بدون تغییر ترجمه گردیده و در انتها نکاتی جهت استحضار مخاطبان گرامی بیان شده است.
***
ایرانیان در آرزوی منجی هستند و آیتاللهها نگران!
20 مدعی مقدس در یک ماه در شهر قم ظاهر شدند
چشمانش فاقد درخشش کور "امام غائب" است. ریشش وِز و سرگرمی مورد علاقه او بدنسازی است. و با وجود تلاش برای جذب نیرو در مسجد، او اعتراف کرده (در شبکه های اجتماعی) که هیچ دنبالکننده و پیروی ندارد. اما کار زیادی لازم نیست تا با آن بتوان آیتاللههای حاکم بر ایران را عصبانی کرد. به محض اینکه یک روحانی تازهکار از نیشابور در شرق ایران خود را "مهدی" معرفی کرد، او را به عنوان یک "منجی دروغین" زندانی کردند. او میتواند متهم به گمراهی مردم، تحریک دشمنی عمومی و گسترش فساد در زمین (افساد فی الارض) شود که مجازات آخرین مورد، اعدام است.
از میان اینهمه افراد ناراضی و معترض در ایران کمتر افرادی دینسالاران [حاکم بر ایران] را همچون افراد مدعی مهدویت میترسانند. اعتقاد به ظهور "امام دوازدهم" که عموم شیعیان معتقدند در قرن نهم پنهان شده و در آخرالزمان باز خواهد گشت، به ایشان [انقلابیون] کمک کرد تا مردم را برای سرنگونی شاه در سال 1979 بسیج کنند. آنها میترسند همین بلا سر خودشان بیاید!
اما با عمیقتر شدن نارضایتی داخلی در ایران، جستجو برای یک منجی در حال افزایش است. یاسر میردامادی، روحانی و عالم ایرانی که در تبعید است میگوید: «رژیم هرگز بیشتر از این موضوع با چیز دیگری در داخل مبارزه نکرده است. تحریمها، دیکتاتوری، ناامید و نفاق شرایط عالی برای [ظهور] مهدیها [ی خودخوانده] است.»
تصویر روی جلد مجله اکونومیست و تصویری که برای مقاله انتخاب شده است
آنچه برای رژیم ایران زیانآور است آن است که بسیاری از هزارهگرایان افراطی از هسته درونی سرخورده آن سرچشمه گرفتهاند. یکی از مشاوران محمود احمدی نژاد، رییس جمهور سابق ایران میگوید: «احساس پایان دنیا در میان کسانی که به رژیم [=انقلاب اسلامی ایران] ایمان داشتهاند ولی اکنون احساس میکنند شکست خورده، قویتر است.»
شهر قم که زیارتگاه و محل استقرار روحانیون برجسته است، بیشترین مدعیان [مهدویت] را تولید میکند. مطابق گزارش اخیر پلیس، در یک ماه 20 مورد از این مدعیان دستگیر شدهاند. این افراد شامل یک امام دوازدهم احتمالی و چندین باب یا دروازه [ارتباط با امام غائب] بودهاند که ظهور و آمدن او را پیشگویی میکردند. در برخی جاهای دیگر یک همسر احتمالی منجی، ادعا و خواستگاران زیادی را جذب خود کرده است. مبتدیان جوان و تازهکاری هم هستند که همچنان به سمت حسن الیمانی، روحانی عراقی که بلافاصله پس از اعلام مهدی بودن در سال 2003 ناپدید شد، گرایش دارند.
سعید گلکار، نویسنده گزارشی درباره این پدیده که توسط مؤسسه خاورمیانه مستقر در واشنگتن منتشر شده است، معتقد است رژیم در تلاش است تا انحصار خود را بر مهدویت مجدداً تثبیت کند. رهبر معظم ایران، آیتالله علی خامنهای اغلب نام مهدی را بر زبان جاری میکند که گاهی این کار همراه با گریه است. چاپلوسان، آقای خامنهای را نایب برحق یا نماینده واقعی مهدی مینامند.
مأموران مسئول دستگیری مدعیان، "سربازان گمنام آخرین امام" نامیده میشوند. آقای میردامادی به یک حدیث نبوی استناد میکند که روحانیون را "بدترین مخلوقات" میخواند و با حالت خنده میگوید: «وقتی امام بیاید، روحانیون او را تکذیب و رد میکنند!»
چند نکته:
عکسی که اکونومیست برای مقاله قبلی (تو قلابی هستی!) انتخاب کرده بود
سعید گلکار و کتاب او
تهیه و تنظیم: زهیر دهقانی آرانی
گروه غرب و مهدویت مرکز تخصصی مهدویت
[1] - لازم به ذکر است شماره مورد اشاره از مجله اکونومیست که در آدرس زیر قابل دسترسی است، به دلیل عنوان آن «فاجعه غذایی پیش رو» و نیز تصویر انتخاب شده برای آن (خوشههای گندم که حاوی جمجمه هستند) مورد توجه جهانی قرار گرفت.
https://www.economist.com/weeklyedition/2022-05-21
[2] - https://www.economist.com/middle-east-and-africa/2022/05/19/iranians-yearn-for-a-messiah-the-ayatollahs-are-worried
[3] - دکتر تیموتی فرنیش در ابتدای کتابش (مقدسترین جنگها، مهدیان اسلامی) اذعان می کند که تعداد مدعیان مهدویت در میان اهل سنت در طول تاریخ بیشتر از شیعه بوده است.
[4] - https://www.economist.com/middle-east-and-africa/2013/04/27/youre-a-fake
[5] - البته ممکن است برخی از ایهان گزاره (همچون ظهور مدعیان در زمان اوجگیری مشکلات و نارضایتیها) را هم بتوان تا حدودی پذیرفت.
[6] - در یکی از سایتها این فرد بدین صورت معرفی شده است: «یاسر میردامادی نویسنده، مترجم و پژوهشگر دین و فلسفه است. علاوه بر تحصیلات حوزوی (عمدتا از حوزه علمیه مشهد) کارشناسی و نیز کارشناسی ارشدِ نخست خود را در رشته «الهیات اسلامی» از دانشگاه فردوسی مشهد گرفته است. او همچنین کارشناسی ارشدِ دوم خود را در رشته «فرهنگهای مسلمان» از «مؤسسه مطالعه تمدنهای مسلمان» در لندن دریافت کرده است. او دکترای «مطالعات اسلام» از دانشگاه ادینبرای اسکاتلند دارد. از میان آثار منتشر شده او به فارسی میتوان به ترجمه کتاب «درآمدی به فقه اسلامی» اثر یوزف شاخت اشاره کرد.»
[7]- https://www.washingtoninstitute.org/fa/experts/syd-glkar-0
[8] - توصیفی از این کتاب را میتوانید در مقاله سایت مشرق نیوز در اینجا ببینید:
https://www.mashreghnews.ir/news/465755
[9] - توضیح آیت الله جواد فاضل لنکرانی در مورد این روایات قابل تأمل است:
https://fa.shafaqna.com/news/52031
[10] - از جمله میتوانید به مقاله مفصلی که در سایت ویکی پرسش در این رابطه آمده است مراجعه نمایید:
https://wikiporsesh.ir/مخالفت_علما_با_امام_زمان