ارتباط با گروه غرب و مهدویت (دهقانی، کزازی):
در یکی از شمارههای اخیر مجله اکونومیست مقالهای منتشر شد که موضوع آن، ظهور و ادعای گسترده مدعیان مهدویت در ایران بود. از آنجا که رصد دقیق نوع نگاه رسانههای غربی و شیوه انعکاس اخبار مهدویت در خارج از مرزها برای فعالان عرصه مهدویت ضروری است، ترجمه کامل این مقاله آماده شده و به همراه نکاتی جهت استحضار مخاطبان گرامی تقدیم می شود.
🔸 بایدن رییس جمهور آمریکا در مجلس بزرگداشتی که به مناسبت عید فطر در 2 می 2022 (12 اردیبهشت 1401) در کاخ سفید برگزار نمود، در ضمن صحبتهاهش به امام غائب اشاره نمود.
یکی از موضوعات مهم و در عین حال غفلت شده در میان تحقیقات منجی گرایانه در داخل کشور، توجه به فراز و فرود حرکتهای منجی گرایانه و آخرالزمانی میان مسلمانان جنوب و جنوب شرق آسیا (از پاکستان و هند گرفته تا بنگلادش، مالزی و اندونزی) است. در 2 مارس 2022 (11 اسفند 1400) محمد حازق بن جانی، تحلیلگر ارشد دانشکده مطالعات بین المللی دانشگاه نانیانگ سنگاپور مقاله ای را در سایت دیپلمات (یکی از برجسته ترین مجلات بین المللی حوزه آسیا و اقیانوسیه) نگاشته که حاوی نکات مهم و قابل توجهی در موضوع فوق الذکر است. برخی از مطالب مهم این مقاله که عنوانش «ظهور هزاره گرایی مسلمانان در مالزی: محبوبیت فزاینده روایات آخرالزمانی در میان مسلمانان مالزی» است، در ادامه می آید.
ظهور جدیدترین مدعی مهدویت در عربستان در روز جمعه 21 می 2021 بازهم توجه رسانه ها و دنبال کنندگان مباحث آخرالزمانی را به خود جلب نمود. به همین مناسبت برخی آموزه های آخرالزمانی اسلام و مسیحیت را در این مقاله بازخوانی خواهیم کرد و به برخی از واکنش های رسانه ها و مهدی پژوهان غربی به این حادثه می پردازیم.
به مناسبت تقارن نیمه شعبان و هفته پاک مسیحیان که بنا بر اذعان اناجیل چهارگانه معتبر، هفته مقدس هفته آخر زندگی عیسی مسیح در کره خاکی بوده و توسط مسیحیان به صورت سالانه جشن گرفته میشود، خاورشناس محافظهکار آمریکایی تیموتی فرنیش در وب سایت خود به نام Occidental Jihadist (مجاهد مغربی)، در ضمن نوشتهای با معرفی شخصیت و جایگاه مهدی موعود در بین مسلمانان به مقایسه ایشان با منجی مسیحیت، حضرت عیسی پرداخته و با تضعیف مقام امام مهدی ع درصدد القای درستی و برتری منجی پنداری حضرت مسیح ع برآمده است.
معرفی و بررسی اجمالی کتابی در معرفی تشیع از منظر فرهنگ و جامعه که بخش هایی از آن به آموزه مهدویت؛ جایگاه و تاثیر آن در این مکتب اختصاص داده است. این کتاب توسط دکتر دیوید پینالت در سال 1992 نگارش یافته است.
إِذَا جَاءَکَ الْمُنَافِقُونَ قَالُوا نَشْهَدُ إِنَّکَ لَرَسُولُ اللَّهِ وَاللَّهُ یَعْلَمُ إِنَّکَ لَرَسُولُهُ وَاللَّهُ یَشْهَدُ إِنَّ الْمُنَافِقِینَ لَکَاذِبُونَ. اتَّخَذُوا أَیْمَانَهُمْ جُنَّةً فَصَدُّوا عَنْ سَبِیلِ اللَّهِ إِنَّهُمْ سَاءَ مَا کَانُوا یَعْمَلُونَ
چون منافقان نزد تو آیند گویند گواهى مى دهیم که تو واقعا پیامبر خدایى و خدا [هم] مى داند که تو واقعا پیامبر او هستى؛ و خدا گواهى مى دهد که مردم دوچهره سخت دروغگویند. سوگندهاى خود را [چون] سپرى بر خود گرفته و [مردم را] از راه خدا بازداشته اند؛ راستى که آنان چه بد مى کنند. (منافقون، 1-2)
توییت سرمستانه باراک راوید خبرنگار شبکه 13 اسرائیل در بحرین که حکایت از شادی زائد الوصف او دارد. این شادی حداقل دو دلیل دارد؛ حضور رسمی یک اسرائیلی در یک کشور اسلامی؛ و سودای موفقیت طرح سراسر صهیونیستی صلح خاورمیانه.
آنگاه "ابرام" به روی درافتاد و خدا به وی خطاب کرده، گفت: «اما اینک عهد من با توست و تو پدر امت های بسیار خواهی بود و نام تو بعد از این "ابرام" خوانده نشود بلکه نام تو "ابراهیم" خواهد بود، زیرا که تو را پدر امت های بسیار گردانیدم. تو را بسیار بارور نمایم و امتها از تو پدید آورم و پادشاهان از تو به وجود آیند و عهد خویش را در میان خود و تو، و ذریتت بعد از تو، استوار گردانم که نسلا بعد نسل عهد جاودانی باشد، تا تو را و بعد از تو ذریت تو را خدا باشم. و زمین غربت تو، یعنی تمام زمین کنعان را، به تو و بعد از تو به ذریت تو به ملکیت ابدی دهم، و خدای ایشان خواهم بود.» (پیدایش 17: 9-3)
پیش گویی های جهان شمول!
این توصیفی است که با دیدن صفحه یوتیوب مارک هیچکاک، این نویسنده اوانجلیست به ذهن شما هم احتمالا خطور می کند. چرا که او هر هفته به جلوی دوبین خانگی اش می آید و مهم ترین اتفاقات روز گذشته را از کتاب مقدس بیرون می کشد و به شما نشان می دهد! آنقدر هم جدی صحبت می کند که حاضرید قسم بخوید استیضاح ترامپ هم در کتاب مقدس پیشگویی شده است. اما اگر دوباره به صحبت هایش گوش بدهید می بینید گویا این اتفاقات "ربط" چندانی هم به کتاب مقدس ندارد!
The Shiites: Ritual and Popular Piety in a Muslim Community
تشیع؛ تقوای دینی و مردمی در جامعه مسلمانان
نویسنده: دیوید پینالت
انتشار در سال 1992 توسط انتشارات سنت مارتین، نیویورک-آمریکا در 230 صفحه
***
پروفسور دیوید پینالت متولد سال 1953 استاد دانشگاه سانتا کلارا آمریکا، فارغ التحصیل رشته مطالعات عربی اسلامی از بخش مطالعات استشراقی دانشگاه پنسیلوانیا می باشد. وی به دلیل علایق شخصی، بخشی از عمر خود را کشورهای هند، پاکستان، مصر و اندونزی گذرانده و بسیاری از مشاهدات و تجربیات خود را در موضوعاتی نظیر باورها، آداب و سنن جوامع، روابط پیروان ادیان مسیحی و مسلمان با یکدیگر به رشته تحریر داورده است. از جمله علاقه مندی های دیگر وی روابط و نگاه ادیان مختلف به حیوانات است.
کتاب تشیع وی حاصل تحقیقات وی در دوران حضورش در حیدرآباد هند است که بطور خاص در حوزه مسائل شیعی نوشته شده است. این کتاب متشکل از سه بخش کلی در 18 فصل است. بخش اول به پیش درآمدی بر سنت شیعی در اسلام اختصاص دارد. در این بخش به معرفی کلی شیعه، تفاوت های آن با مکتب اهل سنت، یعنی پیروان خلفای سه گانه و یکی از ویژگی های مکتب تشیع که از منظر وی اهمیت ویژه ای دارد می پردازد. این ویژگی عبارت است از باطنی گرایی و تاویل. به همین مناسبت به بررسی جنبه های این عنصر شاخص شیعه پرداخته و رد پای آن را تا ادبیات فارسی نیز پی می گیرد و این ویژگی را در آثار حافظ و عطار معرفی می نماید. در بخش دوم به سراغ جامعه شیعی رفته و به دو مساله زیارتگاه های شیعی در شهرهای قدیمی و جامعه شناسی شیعیان حیدرآباد هند می پردازد. در این بین مساله محرم و عزاداری شیعیان و ارتباطات آن ها با پیروان سایر ادیان را نیز مورد مطالعه قرار داده است. در بخش آخر نیز در جمع بندی مباحث خود به طرح مباحثی کلی با عنوان جامعه جهانی شیعی می پردازد و گریزی نیز به انقلاب اسلامی ایران و نقش واقعه کربلا در شکل گیری نهضت امام خمینی ره می زند. مساله ای که آن را اتفاقی نوین در تاریخ تشیع اثنی عشری بر می شمارد؛ چرا در چندین جای کتاب به مماشات علمای شیعه در طول تاریخ با حکومت های زمان پرداخته است.
یکی از عناصر کلیدی این کتاب توجه ویژه نویسنده به آموزه مهدویت و نقش آن در دوام این مکتب در طول تاریخ و وقایع مختلف پیش آمده برای پیروان این مکتب است. او این آموزه را در ذیل باطنی گرایی قرار داده و از این منظر به برخی ابعاد آن اشاره می کند. برای نمونه به نقش علما و مراجع در دوران غیبت، در حفظ ارتباط باطنی با امام و آموزه های او می پردازد و آنان را حافظ تعادل بین ظاهر و باطن در شیعیان بر می شمرد. از دیگر دیدگاه های جالب توجه این نویسنده، توجه به ارتباط وثیق واقعه کربلا و ظهور مهدی موعود ارواحنا فداه می باشد. مفهوم انتظار را در پس زمینه ظلم های بیشماری که در طی قرن ها به پیروان این مکتب روا شده قلمداد می کند و آن را انتظاری برای کشیدن خط پایان بر تمام ظلم های جهان معرفی می کند.
در مجموع آن چه از این اثر بر می آید، بیش از هر چیز، یک اثر جامعه شناسانه و فرهنگ پژوهانه می باشد که بررسی برخی شاخصه های فکری، فرهنگی و قومیتی این مکتب پرداخته است. اگرچه به سبب ماهیت نوشتار با اثری کم ارجاع و غیر مستند روبرو هستیم، اما تا حد زیادی میتوان آن را منطبق با واقعیت های موجود دانست؛ اگر چه انتقاداتی نیز به برخی اظهارات وی وجود دارد.
تحقیق و بررسی: محمد کزازی