ارتباط با گروه غرب و مهدویت (دهقانی، کزازی):
در یکی از شمارههای اخیر مجله اکونومیست مقالهای منتشر شد که موضوع آن، ظهور و ادعای گسترده مدعیان مهدویت در ایران بود. از آنجا که رصد دقیق نوع نگاه رسانههای غربی و شیوه انعکاس اخبار مهدویت در خارج از مرزها برای فعالان عرصه مهدویت ضروری است، ترجمه کامل این مقاله آماده شده و به همراه نکاتی جهت استحضار مخاطبان گرامی تقدیم می شود.
🔸 بایدن رییس جمهور آمریکا در مجلس بزرگداشتی که به مناسبت عید فطر در 2 می 2022 (12 اردیبهشت 1401) در کاخ سفید برگزار نمود، در ضمن صحبتهاهش به امام غائب اشاره نمود.
یکی از موضوعات مهم و در عین حال غفلت شده در میان تحقیقات منجی گرایانه در داخل کشور، توجه به فراز و فرود حرکتهای منجی گرایانه و آخرالزمانی میان مسلمانان جنوب و جنوب شرق آسیا (از پاکستان و هند گرفته تا بنگلادش، مالزی و اندونزی) است. در 2 مارس 2022 (11 اسفند 1400) محمد حازق بن جانی، تحلیلگر ارشد دانشکده مطالعات بین المللی دانشگاه نانیانگ سنگاپور مقاله ای را در سایت دیپلمات (یکی از برجسته ترین مجلات بین المللی حوزه آسیا و اقیانوسیه) نگاشته که حاوی نکات مهم و قابل توجهی در موضوع فوق الذکر است. برخی از مطالب مهم این مقاله که عنوانش «ظهور هزاره گرایی مسلمانان در مالزی: محبوبیت فزاینده روایات آخرالزمانی در میان مسلمانان مالزی» است، در ادامه می آید.
ظهور جدیدترین مدعی مهدویت در عربستان در روز جمعه 21 می 2021 بازهم توجه رسانه ها و دنبال کنندگان مباحث آخرالزمانی را به خود جلب نمود. به همین مناسبت برخی آموزه های آخرالزمانی اسلام و مسیحیت را در این مقاله بازخوانی خواهیم کرد و به برخی از واکنش های رسانه ها و مهدی پژوهان غربی به این حادثه می پردازیم.
به مناسبت تقارن نیمه شعبان و هفته پاک مسیحیان که بنا بر اذعان اناجیل چهارگانه معتبر، هفته مقدس هفته آخر زندگی عیسی مسیح در کره خاکی بوده و توسط مسیحیان به صورت سالانه جشن گرفته میشود، خاورشناس محافظهکار آمریکایی تیموتی فرنیش در وب سایت خود به نام Occidental Jihadist (مجاهد مغربی)، در ضمن نوشتهای با معرفی شخصیت و جایگاه مهدی موعود در بین مسلمانان به مقایسه ایشان با منجی مسیحیت، حضرت عیسی پرداخته و با تضعیف مقام امام مهدی ع درصدد القای درستی و برتری منجی پنداری حضرت مسیح ع برآمده است.
معرفی و بررسی اجمالی کتابی در معرفی تشیع از منظر فرهنگ و جامعه که بخش هایی از آن به آموزه مهدویت؛ جایگاه و تاثیر آن در این مکتب اختصاص داده است. این کتاب توسط دکتر دیوید پینالت در سال 1992 نگارش یافته است.
إِذَا جَاءَکَ الْمُنَافِقُونَ قَالُوا نَشْهَدُ إِنَّکَ لَرَسُولُ اللَّهِ وَاللَّهُ یَعْلَمُ إِنَّکَ لَرَسُولُهُ وَاللَّهُ یَشْهَدُ إِنَّ الْمُنَافِقِینَ لَکَاذِبُونَ. اتَّخَذُوا أَیْمَانَهُمْ جُنَّةً فَصَدُّوا عَنْ سَبِیلِ اللَّهِ إِنَّهُمْ سَاءَ مَا کَانُوا یَعْمَلُونَ
چون منافقان نزد تو آیند گویند گواهى مى دهیم که تو واقعا پیامبر خدایى و خدا [هم] مى داند که تو واقعا پیامبر او هستى؛ و خدا گواهى مى دهد که مردم دوچهره سخت دروغگویند. سوگندهاى خود را [چون] سپرى بر خود گرفته و [مردم را] از راه خدا بازداشته اند؛ راستى که آنان چه بد مى کنند. (منافقون، 1-2)
توییت سرمستانه باراک راوید خبرنگار شبکه 13 اسرائیل در بحرین که حکایت از شادی زائد الوصف او دارد. این شادی حداقل دو دلیل دارد؛ حضور رسمی یک اسرائیلی در یک کشور اسلامی؛ و سودای موفقیت طرح سراسر صهیونیستی صلح خاورمیانه.
آنگاه "ابرام" به روی درافتاد و خدا به وی خطاب کرده، گفت: «اما اینک عهد من با توست و تو پدر امت های بسیار خواهی بود و نام تو بعد از این "ابرام" خوانده نشود بلکه نام تو "ابراهیم" خواهد بود، زیرا که تو را پدر امت های بسیار گردانیدم. تو را بسیار بارور نمایم و امتها از تو پدید آورم و پادشاهان از تو به وجود آیند و عهد خویش را در میان خود و تو، و ذریتت بعد از تو، استوار گردانم که نسلا بعد نسل عهد جاودانی باشد، تا تو را و بعد از تو ذریت تو را خدا باشم. و زمین غربت تو، یعنی تمام زمین کنعان را، به تو و بعد از تو به ذریت تو به ملکیت ابدی دهم، و خدای ایشان خواهم بود.» (پیدایش 17: 9-3)
پیش گویی های جهان شمول!
این توصیفی است که با دیدن صفحه یوتیوب مارک هیچکاک، این نویسنده اوانجلیست به ذهن شما هم احتمالا خطور می کند. چرا که او هر هفته به جلوی دوبین خانگی اش می آید و مهم ترین اتفاقات روز گذشته را از کتاب مقدس بیرون می کشد و به شما نشان می دهد! آنقدر هم جدی صحبت می کند که حاضرید قسم بخوید استیضاح ترامپ هم در کتاب مقدس پیشگویی شده است. اما اگر دوباره به صحبت هایش گوش بدهید می بینید گویا این اتفاقات "ربط" چندانی هم به کتاب مقدس ندارد!
جمعه گذشته، هنگام سخنرانی شیخ بندر بلیله خطیب جمعه مسجد الحرام شخصی با فریاد "انا المهدی المنتظر" به سمت وی حمله ور می شود که قبل از رسیدن به منبر مسجد الحرام توسط پلیس دستگیر و از مسجد بیرون برده می شود.
دامنه و اثر ظاهری این اتفاق اگرچه به ظاهر چندان گسترده به نظر نمی رسد اما بهانه ای برای بازخوانی برخی حوادث دهه های اخیر تاریخ عربستان و نیز پرداختن به موضوع منجی گرایی اسلامی شده است. توفیق نصرالله ویراستار ارشد اخبار گلف نیوز به همین مناسبت گزارش مختصری از واقعه اشغال مسجد الحرام در سال 1979 (مقارن با سال پیروزی انقلاب اسلامی در ایران) توسط جهیمان العتیبی ارائه داده است. در ایام ذیحجه آن سال حدود 200 نفر از مسلحین طرفدار وی وارد مسجد الحرام شدند و به مدت دو هفته آنجا را تحت تصرف داشتند که با مداخله یگان ویژه این اشغال پایان یافت و شخص عتیبی هم در ملا عام اعدام شد. وجه شباهت این دو اتفاق که مورد توجه نویسنده مقاله گلف نیوز قرار گرفته جانمایه آخرالزمانی و ادعای مهدویت این دو شخصیت است.
در باره این اتفاق چند نکته شایان توجه است. اول آنکه برخی اطلاعاتی که این خبرنگار ارائه داده است صحیح نمی باشد. برای مثال نصرالله ادعای مهدویت را به خود جهیمان العتیبی نسبت می دهد که مدعی اصلی در ماجرای اشغال بیت الله الحرام در سال 1979 برادر جهیمان، یعنی محمد القحطانی است. جهیمان العتیبی دعوت کننده مردم به ایمان آوردن به القحطانی به عنوان مهدی منتظر است. نکته دیگر توضیحات توفیق نصرالله نویسنده این خبر درباره شخصیت مهدی است؛ او که خود از پیروان مکتب اهل سنت است می نویسد:
In Islam, the anticipated Mahdi is the prophesied redeemer of Islam who will rule for seven, nine or nineteen years (according to various interpretations) before the Day of Judgment and will rid the world of evil. All Islamic groups agree that Mahdi will appear at the end of time to fill the world with justice and equity and establish the government of righteousness over all parts of the earth.
"مهدی منتظر در اسلام منجی پیشگویی شده ای است که (بنابر برداشت های گوناگون) هفت، نه یا نوزده سال قبل از روز قیامت در زمین حکم خواهد راند و جهان را از شر شیطان خلاص خواهد کرد. تمام گروه های اسلامی متفقند که در روزهای پایانی دنیا مهدی ظهور خواهد کرد تا جهان را پر از عدل و داد کند و حکومت راست کیشی را در سرتاسر جهان بنا بنهد."
اذعان به باور داشت مهدی موعود در میان تمام فرق اسلامی نکته بسیار مهمی است که بسیاری از دشمنان اسلام قادر به دیدن آن نیستند. علت آن هم ظرفیت بالای این آموزه در ایجاد همگرایی و اتحاد بین مسلمانان است. مساله ای که اگر محقق شود بسیاری از منافع حکومت های غربی در معرض خطر قرار می گیرد. برای نمونه به واکنش یکی از اسلام شناسان آمریکایی به این خبر و تحلیل ضمن آن توجه کنید:
دکتر تیموتی فرنیش که سال های زیادی از عمر خویش را صرف مطالعه در فضای مسائل آخرالزمانی اسلام کرده و سفرهای متعددی نیز به کشورهای اسلامی داشته، با تیتر "بازگشت انتقام مهدی" درباره این خبر می نویسد: براساس احادیث اسلامی و علمای اسلام، مهدی هیچ چیزی را نجات نخواهد داد. فرنیش در این بخش تمرکز خود را بر روی یک لغت می برد؛ اصطلاح (Redeemer) که از عناوین خاص مورد استفاده برای حضرت عیسی مسیح است و اشاره به جنبه نجات بخشی انسان توسط ایشان دارد. اگرچه اندیشه نجات در بین فرق گوناگون مسیحی دارای تنوع زیادی است، اما در مجموعه ادبیات مسیحی دارای معنایی خاص منحصر به این دین است. مسیحیان بر این باورند که انسان بدلیل گناه نخستین، که حضرت آدم مرتکب شد مورد قهر خداوند قرار گرفت و حضرت عیسی برای نجات بشر به زمین هبوط کرد و با به صلیب کشیده شدن، فدای بخشش انسان شد و به آسمان عروج کرد. و معتقدند که او در آسمان و نزد خداوند خواهد ماند تا در پایان دنیا مجددا به زمین بازگشته و انسان را از بند دنیا رهایی بخشیده و با خود به آسمان عروج دهد. فرنیش بر اساس این باور با کاربرد این اصطلاح در مورد امام مهدی مخالفت کرده و سعی در تقلیل و انکار چهره نجات بخش ایشان نموده است.
ترجمه و تحلیل: محمد کزازی