ارتباط با گروه غرب و مهدویت (دهقانی، کزازی):
در یکی از شمارههای اخیر مجله اکونومیست مقالهای منتشر شد که موضوع آن، ظهور و ادعای گسترده مدعیان مهدویت در ایران بود. از آنجا که رصد دقیق نوع نگاه رسانههای غربی و شیوه انعکاس اخبار مهدویت در خارج از مرزها برای فعالان عرصه مهدویت ضروری است، ترجمه کامل این مقاله آماده شده و به همراه نکاتی جهت استحضار مخاطبان گرامی تقدیم می شود.
🔸 بایدن رییس جمهور آمریکا در مجلس بزرگداشتی که به مناسبت عید فطر در 2 می 2022 (12 اردیبهشت 1401) در کاخ سفید برگزار نمود، در ضمن صحبتهاهش به امام غائب اشاره نمود.
یکی از موضوعات مهم و در عین حال غفلت شده در میان تحقیقات منجی گرایانه در داخل کشور، توجه به فراز و فرود حرکتهای منجی گرایانه و آخرالزمانی میان مسلمانان جنوب و جنوب شرق آسیا (از پاکستان و هند گرفته تا بنگلادش، مالزی و اندونزی) است. در 2 مارس 2022 (11 اسفند 1400) محمد حازق بن جانی، تحلیلگر ارشد دانشکده مطالعات بین المللی دانشگاه نانیانگ سنگاپور مقاله ای را در سایت دیپلمات (یکی از برجسته ترین مجلات بین المللی حوزه آسیا و اقیانوسیه) نگاشته که حاوی نکات مهم و قابل توجهی در موضوع فوق الذکر است. برخی از مطالب مهم این مقاله که عنوانش «ظهور هزاره گرایی مسلمانان در مالزی: محبوبیت فزاینده روایات آخرالزمانی در میان مسلمانان مالزی» است، در ادامه می آید.
ظهور جدیدترین مدعی مهدویت در عربستان در روز جمعه 21 می 2021 بازهم توجه رسانه ها و دنبال کنندگان مباحث آخرالزمانی را به خود جلب نمود. به همین مناسبت برخی آموزه های آخرالزمانی اسلام و مسیحیت را در این مقاله بازخوانی خواهیم کرد و به برخی از واکنش های رسانه ها و مهدی پژوهان غربی به این حادثه می پردازیم.
به مناسبت تقارن نیمه شعبان و هفته پاک مسیحیان که بنا بر اذعان اناجیل چهارگانه معتبر، هفته مقدس هفته آخر زندگی عیسی مسیح در کره خاکی بوده و توسط مسیحیان به صورت سالانه جشن گرفته میشود، خاورشناس محافظهکار آمریکایی تیموتی فرنیش در وب سایت خود به نام Occidental Jihadist (مجاهد مغربی)، در ضمن نوشتهای با معرفی شخصیت و جایگاه مهدی موعود در بین مسلمانان به مقایسه ایشان با منجی مسیحیت، حضرت عیسی پرداخته و با تضعیف مقام امام مهدی ع درصدد القای درستی و برتری منجی پنداری حضرت مسیح ع برآمده است.
معرفی و بررسی اجمالی کتابی در معرفی تشیع از منظر فرهنگ و جامعه که بخش هایی از آن به آموزه مهدویت؛ جایگاه و تاثیر آن در این مکتب اختصاص داده است. این کتاب توسط دکتر دیوید پینالت در سال 1992 نگارش یافته است.
إِذَا جَاءَکَ الْمُنَافِقُونَ قَالُوا نَشْهَدُ إِنَّکَ لَرَسُولُ اللَّهِ وَاللَّهُ یَعْلَمُ إِنَّکَ لَرَسُولُهُ وَاللَّهُ یَشْهَدُ إِنَّ الْمُنَافِقِینَ لَکَاذِبُونَ. اتَّخَذُوا أَیْمَانَهُمْ جُنَّةً فَصَدُّوا عَنْ سَبِیلِ اللَّهِ إِنَّهُمْ سَاءَ مَا کَانُوا یَعْمَلُونَ
چون منافقان نزد تو آیند گویند گواهى مى دهیم که تو واقعا پیامبر خدایى و خدا [هم] مى داند که تو واقعا پیامبر او هستى؛ و خدا گواهى مى دهد که مردم دوچهره سخت دروغگویند. سوگندهاى خود را [چون] سپرى بر خود گرفته و [مردم را] از راه خدا بازداشته اند؛ راستى که آنان چه بد مى کنند. (منافقون، 1-2)
توییت سرمستانه باراک راوید خبرنگار شبکه 13 اسرائیل در بحرین که حکایت از شادی زائد الوصف او دارد. این شادی حداقل دو دلیل دارد؛ حضور رسمی یک اسرائیلی در یک کشور اسلامی؛ و سودای موفقیت طرح سراسر صهیونیستی صلح خاورمیانه.
آنگاه "ابرام" به روی درافتاد و خدا به وی خطاب کرده، گفت: «اما اینک عهد من با توست و تو پدر امت های بسیار خواهی بود و نام تو بعد از این "ابرام" خوانده نشود بلکه نام تو "ابراهیم" خواهد بود، زیرا که تو را پدر امت های بسیار گردانیدم. تو را بسیار بارور نمایم و امتها از تو پدید آورم و پادشاهان از تو به وجود آیند و عهد خویش را در میان خود و تو، و ذریتت بعد از تو، استوار گردانم که نسلا بعد نسل عهد جاودانی باشد، تا تو را و بعد از تو ذریت تو را خدا باشم. و زمین غربت تو، یعنی تمام زمین کنعان را، به تو و بعد از تو به ذریت تو به ملکیت ابدی دهم، و خدای ایشان خواهم بود.» (پیدایش 17: 9-3)
پیش گویی های جهان شمول!
این توصیفی است که با دیدن صفحه یوتیوب مارک هیچکاک، این نویسنده اوانجلیست به ذهن شما هم احتمالا خطور می کند. چرا که او هر هفته به جلوی دوبین خانگی اش می آید و مهم ترین اتفاقات روز گذشته را از کتاب مقدس بیرون می کشد و به شما نشان می دهد! آنقدر هم جدی صحبت می کند که حاضرید قسم بخوید استیضاح ترامپ هم در کتاب مقدس پیشگویی شده است. اما اگر دوباره به صحبت هایش گوش بدهید می بینید گویا این اتفاقات "ربط" چندانی هم به کتاب مقدس ندارد!
به مناسبت تقارن نیمه شعبان و هفته مقدس مسیحیان درسال 2021 (بنا بر نوشتههای چهار انجیل معتبر، هفته مقدس هفته آخر زندگی عیسی مسیح در کره خاکی بوده است که توسط مسیحیان به صورت سالانه جشن گرفته میشود) ، خاورشناس محافظهکار آمریکایی آقای تیموتی فرنیش در وب سایت خود به نام مجاهد غربی[1]، نوشتهای را با عنوان "حتی بدتر از یک موجود واقعی" به رشته تحریر درآورده[2] و ضمن معرفی شخصیت و جایگاه مهدی موعود در بین مسلمانان، به مقایسه ایشان با منجی مسیحیت، حضرت عیسی پرداخته و با تضعیف مقام امام عصر درصدد القای درستی و برتری منجی باوری حضرت مسیح برآمده است. وی به بهانه منجی خواندن امام عصر برای بشریت توسط یکی از خبرگزاریهای ایران، موضوع نجات و رستگاری انسانها بوسیله امام زمان را صرفا یک مقوله جنگی و سیاسی بیان کرده و در ادامه پا را فراتر نهاده منکر وجود تاریخی امام عصر شده و آن را از مجعولات تاریخ میداند. وی در این باره مینویسد: او{امام زمان} بسیار بیشتر از یک جنگ سالار مذهبی است. هر نجاتی که او به وجود می آورد کاملاً در قلمرو نظامی و سیاسی است ، نه معنوی یا شخصی. علاوه بر این جنبه نظامی, بزرگترین مشکل امام دوازدهم قطعی نبودن وجود تاریخی او است. فرنیش در ادامه امام حسن عسکری را بدون فرزند و ولادت امام مهدی را افسانهای ازجانب ایشان برای زنده نگهداشتن مکتب تشیع بیان میکند. وی در پایان ضمنمستند دانستن وجود تاریخی عیسی وذکر برخی ویژگیهای مسیح مانند مرگ فدیهوار و رستاخیز ایشان، منجی بشریت را حق ایشان دانسته وامام مهدی را شایسته آن نمیداند.
نقد و بررسی علاوه بر ادله عقلی، دلائل تاریخی و روایی فراوانی برای اثبات امام مهدی وجود دارد ونه تنها در کتب متقدم شیعی بلکه در منابع زیادی از اهل سنت هم به آن اشاره شده به گونهای که در مجموع نوعی تواتر معنوی بر تولد امام عصر شکل میگیرد. به عنوان نمونه به برخی از آنها اشاره میکنیم: 1. کلینى (متوفاى 329 ه.) گوید: حضرتصاحب علیهالسلام درنیمۀ شعبان سال 255به دنیا آمد.[3] 2. حافظ سلیمان حنفى مىگوید: «خبر معلوم نزد محققان و مؤثّقان این است که ولادت قائم (عج) در شب پانزدهم شعبان سال 255 ه. ق در شهر سامرّا واقع شده است.[4] 3. خواجه محمد پارسا در کتاب «فصل الخطاب» گفته: «یکى از اهل بیت ابو محمد بن عسگرى است که فرزندى جز ابو القاسم که قائم و حجّت و مهدى و صاحب الزمان نامیده مىشود باقى نگذاشت و او در نیمه شعبان سال 255 هجرى متولد شد. مادرش نرجس نام دارد، او هنگام شهادت پدرش، پنج سال داشت.[5] 4. ابن خلکان متوفى 681، در کتاب خود آورده است: «ابو القاسم محمد بن حسن العسکرى که بر اعتقاد امامیه، امام دوازدهم است، در نیمه شعبان سال 255 متولد شده است[6].» ثبت اسامی مشاهدهکنندگان حضرت حجت در منابع تاریخی کهن مانند کمال الدین شیخ صدوق و نوع رفتارحکومت عباسی با امام حسن عسکری شواهد دیگری بر وجودمبارک امام زمان است. نکته قابل توجه اینکه فرنیش مانند بسیاری از مستشرقان در مواجهه با مسأله مهدویت روش تاریخینگری (Historicism)، ونه پدیدارشناسانه (Phenomenology)را اتخاذ کرده است. اما در پاسخ به ادعای جنگاوری امام عصر و نگاه صرف نظامی و سیاسی به موضوع نجات و رستگاری و به تبع آن خطرناکبودن حضرت مهدی برای جهانیان، باید گفت که در آیات و روایات بسیاری، هدف اصلی قیام امام مهدی برقراری حاکمیت خداوند و برپایی عدل و قسط معرفی شده است و بر این اساس بعد از دوران کوتاه جنگ و خونریزی با ظالمان و مخالفان حکومت عدل الهی، عصر تکامل بشر اتفاق خواهد افتاد. در کنار پاسخ به چنین اتهاماتی، سوالات اساسی و مهمی وجود دارد که پاسخ به آنها برای تحلیل دقیقتر وعمیقتر این مسائل میتواند راهگشای علاقهمندان و پژوهشگران در این عرصه باشد؛ اهداف و انگیزه امثال آقای فرنیش از تضعیف و نفی منجی اسلامی و برجسته کردن مسئله نجات بشریت توسط حضرت عیسی چیست؟ آیا آنها با اهداف از پیش تعیین شده، همسو با استکبار و در خدمت استعمارگران غربی به دنبال راهی برای استثمار و مقابله با جمهوری اسلامی و پیشرفت آن هستند یا صرفا نگاه علمی و پژوهشی به مباحث منجیگرایانه دارند؟ آیا حضور چندساله او در ارتش آمریکا تحت عناوینی مانند ﻣﺸﺎور ﻓﺮﻣﺎﻧﺪﻫﻲ ﻋﻤﻠﻴﺎت وﻳﮋه و ﺟﺎﻣﻌﻪ اﻃﻼﻋﺎﺗﻲ آﻣﺮﻳﻜﺎ در زمینه تروریسم و جنبشهای اسلامی و همکاری با موسسات و دانشگاههای نظامی مختلف[7]، در تحقیقات و پژوهشهای آخرالزمانی ایشان تأثیرگذار نبوده است؟
تحلیل و ترجمه: سید عبدالقائم تهامی
[1] . The Occidental Jihadist. فرنیش به دلیل نوعی جهت گیری علیه مسلمانان و باور جهاد نزد ایشان، سایت خود را مجاهد غربی نام نهاده تا به نوعی حالت تقابل شرقی-غربی (اسلامی-مسیحی) را به نمایش بگذارد..
[2] . https://occidentaljihadist.com/2021/04/06/even-worse-than-the-real-thing/
[3] . کلینی، محمدبن یعقوب، کافى: ج 1، ص 519
[4] . شیخ سلیمان قندوزى حنفى، ینابیع المودّة، ( چاپ قدیم)، ص 179.
[5] . همان
[6] . وفیات الاعیان، ج 4، ص 176 شماره 562.
[7] . Reinhardt University (2019)، https://www.reinhardt.edu/faculty-friday-tim-furnish-explores-the-middle-east-and-middle-earth/